untuk renungan bersama.....

" Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah."

"Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh.Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api."

"Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja, asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan."

"Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar."

"Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian"

"Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang.Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi."

"Jika keadilan ditegakkan, keberanian tidak diperlukan lagi."

"Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati."

" Barangsiapa yang hari ini sama dengan kelmarin, maka tertipulah dia, dan barangsiapa hari ini lebih jahat dari kelmarin, maka terkutuklah dia."

"Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha, bersungguh, bersabar dan berdoa, belum tentu hari ini kita akan berada di sini"

"Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya, dan orang yang jahil membuka keaibannya."

"Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma."

"Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah .Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar."

"Dalam hidup,terkadang kita lebih banyak mendapatkan apa yang tidak kita inginkan. Dan ketika kita mendapatkan apa yang kita inginkan,akhirnya kita tahu bahawa yang kita inginkan terkadang tidak dapat membuat hidup kita menjadi lebih bahagia."

"Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang."

"Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang."

"Harta tidak akan berkurang kerana sedekah dan melakukan amal."

"Kubur menyeru manusia sebanyak 5 kali:

-Aku rumah yg terpencil, maka kamu akn senang selalu dgn membaca AL-Quran.
-Aku rumah yg gelap, maka terangilah aku dgn solat malam.
-Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
-Aku rumah penuh dgn ular berbisa maka bawalah amalan BISMILLAH sbg penawar.
-Aku rumah pertanyaan Munkar & Nankir maka banyakkanlah bacaan LA ILAHAILLALLAH MUHAMMADAR RASULULLAH supaya kamu dapat jawapan daripadanya.........."

"Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia ,umpama kaca mata?yang bersinar-bersinar, tetapi tidak melihat apa-apa"

"Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam.Ianya wujud tapi amat sukar dilihat. "

"kejayaan berpangsi pada keiklasan dan kesungguhan...bukan kekuatan.....kekuatan akan rapuh dimamah usia.....yang tinggal hanya kenangan."

"wahai puteriku.....sesungguhnya...ja nganlah engkau percaya terhadap KATA-KATA sebahagian LELAKI....Bahawa mereka memandangmu KERANA AKHLAK dan ADAB....BICARA denganmu Sebagai seorang SAHABAT....dan apabila BERCINTA denganmu seperti TEMAN AKRAB...SEBENARNYA mereka BOHONG!!!!Jika engkau TAKUT dan NGERI....Hanya di tanganmu pintu segala KEBAIKAN....BUKAN ditangan Kaum LELAKI....FIKIR-FIKIRKANLAH... ...Semoga Allah sentiasa melindungi hambanya2 yang soleh dan solehah.. "

"sesungguhnya...apabila kita berjuang kerana AllAH S.W.T DUGAAN tempat BERsinggah...Keperitan DItelan Sebagai JUADAH...Kejayaan Dianggap sebagai mimpi INDAH..MOga ALLAH S.W.T Memberi Kekuatan dan DIpermudahkan Segala...URUSAN...AMINNN... "